Dan otvorenih vrata GPZ-a

svibanj 2019


Dan otvorenih vrata GPZ-a

Učenicima plinoinstalaterima i strojarskim tehničarima iz Škole za montažu metalnih konstrukcija i plinskih instalacija GPZ  je otvorila vrata da im predstavi poslove koje plinoinstalateri obavljaju na održavanju plinskog distribucijskog sustava. GPZ do kraja godine planira zaposliti više od dvadeset plinoinstalatera, a uključit će se i u stipendiranje ovog deficitarnog zanimanja.




 - Zanimanje plinoinstalatera više nije teško ni prljavo, kako napreduje tehnologija tako napreduju i alati koji se koriste u ovom poslu. Zanimanje poslodavaca za struku plinoinstalatera je veliko i jako je dobro plaćen posao, a naši učenici isti dan s maturalnom svjedodžbom dobiju i ugovor o radu – kazao je Josip Rodin, ravnatelj Škole za montažu metalnih konstrukcija i plinskih instalacija.



Učenici su se upoznali sa sofisticiranom opremom i instrumentima koju koriste plinoinstalateri pri ispitivanju instalacija, načinom zamjene plinomjera, njihovog umjeravanja u ispitnom laboratoriju te praćenjem protoka plina kroz sustav.



 
- Naše obrazovanje sastoji se od kombinacije teorije i prakse i jako mi je drago da smo imali priliku upoznati se s načinom zamjene plinomijera i mjerenja propusnosti plina. Imao sam prilike ići na razmjenu u inozemstvo, no nakon završetka škole ću sigurno ostati u Hrvatskoj, mislim da tu ima jako puno mjesta za nas plinoinstalatere  - kazao je Luka Paponja, učenik drugog razreda.
 



GPZ je najveći distributer plina s više od 280.000 potrošača na sustavu, a godišnje ispita instalacije, zamjeni i postavi plinomjere u 25.000 - 30.000 objekata na području grada Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice, općina Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica. Distributer plina zadužen je za održavanje plinovoda, nadzor instalacija i održavanje plinomjera.